Кризата с доставките вдигна цените на много места по света, посочва сп. “Икономист

...
Кризата с доставките вдигна цените на много места по света, посочва сп. “Икономист
Коментари Харесай

Храната и транспортът превърнаха Тел Авив в най-скъпия град в света

Кризата с доставките вдигна цените на много места по света, посочва сп. “Икономист ”
Тел Авив се трансформира за първи път в най-скъпия град в света, като в границите на 1 година се изкачи с 5 места нагоре в класацията, оповестиха международните организации.

Миналогодишният водач Париж (заедно с Цюрих и Хонконг) отстъпва на втора позиция, следван от Сингапур.

Глобалният проблем с веригите за доставки качи доста цените в доста страни по света, акцентират създателите на годишната ранглиста за най-скъпите градове за живеене на аналитичното отделение на сп. “Икономист ” – “Икономист интелиджънс юнит ”. Според английското издание COVID-19 и обществената изолираност не престават да играят основна роля върху производството и търговията в света.

“Позицията на Тел Авив се дължи на стабилността на израелската валута – шекела, във връзка с американския $, защото за основа са взети цените в Ню Йорк ”, написа в класацията.

В листата, обхващащ този път 173 града, изкачването на Тел Авив от петото място е обяснено с повишаването на към една десета от следените над 200 артикули и услуги в града. Водещи са питателните магазини и превозът, а повишаване на цените има и при парцелите (особено в градските части), които другояче не са включени в изработването на специфичния показател. В първата десетка са още Цюрих, Хонконг, Ню Йорк, Женева, Копенхаген. Лос Анджелис и Осака.

В класацията тази година попадат 40 нови града

Най-скъп измежду тях е шотландският Единбург, който влиза напряко на 27-а позиция. В топ 50 са още 2 от новите градове – Щутгард в Германия и Сан Диего в Съединени американски щати.

“Общата констатация е, че европейските и развитите азиатски градове преобладават върха на класацията, до момента в който северноамериканските и китайските резервират относително умерени цени ”, написа “Икономист интелиджънс юнит ”. Авторите означават, че темпото на инфлацията, която наблюдават в следените градове, е най-високото от последните 5 години. Поскъпването е по-бързо от времената преди пандемията - с 3,5% в локална валута против 1,9% през предходната година и 2,8% през 2019 година

Градовете в Съединени американски щати обаче остават във втората част на класацията с помощта на огромните финансови тласъци за бизнеса, които бяха отпуснати от администрацията на президента Джо Байдън.

Тел Авив е втори по скъпотия, що се отнася до алкохола и превоза, пети във връзка с стоките за лична грижа и шести по развлечения.

Сирийската столица Дамаск остава най-евтиният град в света най-много поради срутва на локалната валута по отношение на $ и поради гражданската война, която продължава да унищожава локалната стопанска система. Сирийската столица е жертва на хиперинфлация също като Каракас, Буенос Айрес и Техеран.

Иранската столица прави най-големия скок в подреждането - от 70-о на 29-о място, най-много поради американските наказания, които мощно повишават цените.

За разлика от столицата на Иран италианската Рим пък е записала най-големия спад надолу – от 32-о на 48-о място, с помощта на спада на цените в потребителската кошница и на облеклата.

В топ 10 на европейските градове, където е маркирано най-голямо поевтиняване, са още Дюселдорф, Амстердам и Берлин. Киев, Москва и Прага пък са в листата на 10-те града с най-сериозно повишаване.

Данните за класацията са събрани в интервала сред 16 август и 12 септември, когато внезапно нарастнаха транспортните разноски сред Китай и Съединени американски щати с следващо повдигане на цените на доста артикули. Градовете с най-скъпи горива са Хонконг ($ 2,50 за литър), Амстердам ($ 2,18) и Осло ($ 2,06). Общо в изследваните градове цената на петрола е скочила с 21%. Гръцката столица Атина се подрежда на 6-о място с Щатски долар 1,98 за литър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР